Autor Tema: Reset, Tehnički pregled, Podešavanje GPRS - a  (Pročitano 14219 puta)

sveta

  • Administrator
  • Veoma aktivan član
  • *****
  • Poruke: 102
    • Pogledaj profil
Reset, Tehnički pregled, Podešavanje GPRS - a
« poslato: Septembar 14, 2009, 09:58:42 pre podne »

Procedura za Reset Kase
Servisni Režim


Da bi ušli u reset mod, potrebno je džamper na ploči kase staviti u položaj jp1.

Slika


 Nakon toga treba ugasiti i upaliti kasu. Kada se na displeju pojavi poruka “Reset”, džamper treba tada skinuti. Pritiskom na taster “Meni”, pojaviće se “HCP INTEGRA” natpis sa nedefinisanim vremenom. Tasterima “Traka-R” i “Traka-L” izabira se jedna od dve opcije.

                                                                                         
                                     
                                         

Meni  4 - TESTIRANJE

U meniju 4 postoje sledeći postupci testiranja kase, koji se biraju tasterima: “Traka-L” i “Traka-R” i pritiskom na jedan od tri tastera za potvrdu (Plu/Međuzbir/Ukupno) ili pomoću prečica:

4.1 - Testiranje Štampača
4.2 - Testiranje Displeja
4.3 - Testiranje Tastature
4.4 - Testiranje Fiskalne Memorije
4.5 - Testiranje Operativne Memorije
4.6 - Testiranje GPRS modema
4.7 - Testiranje Zvučnog Signala
4.8 - Testiranje Barkoda



4.1 - TESTIRANJE ŠTAMPAČA se započinje pritiskom nekog od tastera za potvrdu. Ovim postupkom, štampač će ispisati sva slova i simbole koje ima u memoriji (mala i velika ćirilična i latinična slova, kao i brojeve, znakove u dva postojeća fonta) na obe trake.
                                                                                                                                                                                                                                   


4.2 - TESTIRANJE DISPLEJA se takođe započinje pritiskom nekog od tastera za potvrdu. Testiranje je standardno za displejeve ovakvog tipa. Sastoji se od paljenja i gašenja displeja, ispisivanja nula i osmica, kao i potpunog ispunjavanja ćelije karaktera. Displej je sa strane prodavca dvoredni sa po 24 karaktera u svakom redu, a sa strane kupca jednoredni sa 16 karaktera.



4.3 - TESTIRANJE TASTATURE se takođe započinje pritiskom nekog od tastera za potvrdu. Sastoji se od pritiskanja tastera i istovremenog vizuelnog očitavanja i proveravanja ispisa na displeju. Izuzetak su tasteri “C“ i “Meni”, jer se pritiskom na “C” vraća na  meni “4.3 - Testiranje Tastature”, a pritiskom na “Meni” vraća glavni meni  “HCP Integra / dd.mm.gggg / hh:mm”.



4.4 - TESTIRANJE FISKALNE MEMORIJE se takođe započinje pritiskom nekog od tastera za potvrdu, nakon čega se na displeju ispisuje uspešnost testa (“Test Uspešan”) i zvučnim signalom označava kraj testa.



4.5 - TESTIRANJE OPERATIVNE MEMORIJE, se takođe započinje pritiskom nekog od tastera za potvrdu, nakon čega se vizuelno prati testiranje u procentima (%). Testiranje traje 4s nakon čega se ispisuje uspešnost testa i zvučnim signalom označava kraj testa.


 

4.6 - TESTIRANJE GPRS MODEMA. Da bi se izvršilo testiranje GPRS modema treba proveriti da li je postavljena SIM kartica u SIM Reader. Nakon toga testiranje treba izvršiti potvrdom. Rezultat testiranja će se na štampaču ispisati sa sledećim sadržajem:

 IMSI broj (broj SIM kartice), ime operatera i nivo signala.



4.7 - TESTIRANJE ZVUČNOG SIGNALA


Ovo testiranje podrazumeva preslušavanje kratkih, piskavih zvučnih signala koji opisuju ispravnost.


4.8 - TESTIRANJE BARKODA       


Pre početka testiranja prvo treba ispravno povezati barkod skener koji je već konfigurisan po proizvođačkim preporukama za ovaj tip kase. Samo testiranje predstavlja očitavanje barkoda skenerom i ispisivanje na štampaču. Ispravnost se utvrđuje upoređivanjem originalnog barkoda sa odštampanim.
 

Meni 5  -  SERVIS


U tački 5 postoje sledeći postupci za servis kase:


5.1 - PODEŠAVANJE DATUMA I VREMENA
5.2 - RESET UREĐAJA


5.1 - PODEŠAVANJE DATUMA I VREMENA, je prioritetno da bi kasa ispravno radila. Kasa može da prihvati datum i vreme samo ako je ono hronološki posle izvršenog dnevnog ili periodičnog izveštaja ili reseta. Prvo se otkuca datum, potvrdi jednim od tri tastera za potvrdu, a zatim i vreme i takođe potvrdi. Podešeni datum sa vremenom će biti ispisan na traci. Ovim postupkom se stiče uslov za reset uređaja i to je sledeći korak.
Serviser vreme može promeniti i bez ulaska u servisni (reset) mod. Potrebno je da na kasi koja je prethodno uključena postavi džamper u položaj Jp1 (položaj za reset), izvrši promenu željenog vremena i odmah zatim skine džamper.
Veoma je važno napomenuti da se ova operacija mora izvršavati bez paljenja i gašenja kase (On/Off) dok je džamper u položaju Jp1, kako ona nebi ulazila u servisni režim, odnosno da se nebi izvršavao nepotrebni reset. Takođe je potrebno pre svega toga uraditi dnevni izveštaj koji sadrži podatke o poslednjem validnom datumu i vremenu. Novopodešeno vreme može biti samo nakon tog vremena. 

Potvrdom podešenog vremena prelazi se odmah na Reset Uređaja
 

5.2 - RESET UREĐAJA


U pod meniju 5.2  vrši se reset uređaja.  HCP uređaji podržavaju dva tipa reseta (C, P). Tasterima L, R bira se odgovarajući reset (pod uslovom da je džamper Jp1 vraćen u osnovni položaj, u slučaju da nije pojaviće se upozorenje na displeju).  Po potvrdi izabranog reseta (Plu) uređaj ulazi u proceduru resetovanja. Reset procedura se završava, štampanjem dokumenta o izvršenom resetu.


Ukoliko džamper nije vraćen, pojaviće se upozorenje!
 
"Reset  Jumper Je  Prisutan"!

Staviti Jp1 u radni režim i nastaviti.
       
Treba izabrati željeni reset tasterima Traka-L i Traka-R i potvrditi.


Nakon izvršenog reseta pojavljuje se osnovni radni meni i kasa je spremna za rad!
 


Resetom tipa P brišu se podešavanja  u menijima:

3.3 - Podešavanja uređaja,
3.4 - Programiranje odeljenja i
3.5 - Kasiri