Autor Tema: Fiskalizacija, Promena poreskih stopa, Podešavanje Zaglavlja  (Pročitano 11068 puta)

sveta

  • Administrator
  • Veoma aktivan član
  • *****
  • Poruke: 102
    • Pogledaj profil
Fiskalizacija, Promena poreskih stopa, Podešavanje Zaglavlja
« poslato: Septembar 14, 2009, 11:32:24 pre podne »


5.3 – FISKALIZACIJA


   Korišćenje ove opcije moguće je samo prilikom prvog  uključenja tako što se prolazi redom kroz menije  5.1. i 5.2. nakon čega se pojavljuje displej sa sledećim izgledom
   


  5.3.1 – PIB Korisnika
             

kada se pojavi ovakva poruka na displeju neophodno je pažljivo uneti PIB korisnika i nakon potvrde unetog broja na stampaču dobijamo stampan IBFM i PIB a na displeju poruka
Fiskalizacija  Uredjaja  <Plu>-Da          <C>-Ne




ukoliko se poklapa naš PIB i ono što je odštampano potvrđujemo i time smo završili postupak fiskalizacije preko tastature kase.
   
NAPOMENA:  Vreme na kasi neće biti validno dok se ne odradi fiskalizacija, tako da će nastaviti da ulazi u servisni mod!

Postoji i mogućnost fiskalizacije preko računara uz pomoć programa tako što se poveže računar i kasa preko RS232 protokola i to :

     RJ – 45                       DSUB-9
  (ženski)
 

   Prvo proverimo komunikaciju tako što uđemo u podmeni “Alatke“ gde u opciji PC port selektojemo aktivan port na kome priključujemo DSUB-9 konektor dok je brzina već definisana i ne treba je podešavati. Pritiskom na “TEST“ pojavljuje se odgovor da li je uspostavljena komunikacija. Kada je komunikacija uspostavljena dobijamo odgovor da je “Podešavanje uspešno“. Nakon toga ulazimo u podmeni “Fiskalizacija“ gde pritiskom na “podesi vreme“ direktno upisujemo vreme sa računara na kasu nakon toga pritiskom na “Fiskalizuj“ izlazi prostor za unošenje PIB-a pa pritiskom na OK završili smo postupak fiskalizacije preko računara.
   
   Napomena: Nakom fiskalizacije promeniti zaglavlje i poreske stope i nakon toga uraditi prvi dnevni izveštaj. Paramatre GPRS - a podesiti u programu i snimiti u kasu pri čemu džamper postaviti u položaj Jp2. Nakon toga vratiti džamper u neutralni radni položaj.
 


 

Konfiguracija Bar kod čitača


Bar kod čitač/skener mora biti prilagođen za rad na vašoj kasi da bi ispravno evidentirao prodate artikle. Za svaki tip postoji vodič za  konfiguraciju po proizvođačkom uputstvu prema kome se treba voditi. Pored toga bar kodovi su vezani za standarde svake zemlje, tako da ono na šta treba obratiti pažnju predstavljaju sledeća podešavanja:

BAUD Rate - 9600 8N1;
Disable RTS/CTS Handshaking; 
Transmit EAN 13 Check Digits;
Convert EAN-8 to EAN-13;