Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - veljkovic

Stranice: [1]
1
Osnovne razlike u protokolu između HCP kase (Best npr.) i HCP stampača (P2DS npr.) su sledeće:

  • Duge komande kod stampača počinju sa 0x03 umesto sa 0x01.
  • Kod stampača ne postoje odeljenja
  • Kod stampača se ne vodi prodaja artikala
  • Kod stampača ne postoje barkodovi kod artikala - samo šifre od 1 do 75000
  • Kod stampača ne postoje reklamne poruke, već se šalje FOOTER po potrebi, koji se može menjati bilo kada.
  • Sto se tiče programa HCP Residential gateway, potrebno je odabrati pravi uređaj. Takođe, kod stampača se polja koja ne postoje zanemaruju (odeljenje, prodaja), barkod se navodi kao -1 a pri prodaji se uvek koristi kod
  • Kod kase ne postoji sekundarni protokol

2
Postoji mogucnost citanja broja racuna preko XML fajlova  - HCP Residential gateway. Ova opcija je dostupna preko korisnike komande. Program vraca niz od 512 bajtova, u obliku XML fajla - user_command_reply.xml. Broj je od 4. do 8. bajta - celobrojni zapis u 4B (LSB first).

KOMANDA KOJU SALJETE:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' standalone='yes'?>
<KOMANDE>
  <DATA CMD='USER_COMMAND' COMMAND_BYTE='9'>
   <COMMAND_DATA LENGTH="4" VALUE="1005684" />
  </DATA>
</KOMANDE>

ODGOVOR:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' standalone='yes'?>
<REPLY>
  <DATA BYTE='116' />
  <DATA BYTE='88' />
  <DATA BYTE='15' />
  <DATA BYTE='0' />
  <DATA BYTE='44' />
  <DATA BYTE='1' />
  <DATA BYTE='0' />
  <DATA BYTE='0' />

  <DATA BYTE='0' />
  <DATA BYTE='0' />
.....
  <DATA BYTE='255' />
  <DATA BYTE='255' />
  <DATA BYTE='255' />
  <DATA BYTE='0' />
</REPLY>

U ovom primeru  br.  racuna je bio 300. Gledaju se druga 4B koja su oznacena crvenom bojom. Za konkretni primer broj racuna dobijamo na sledeci nacin:
<DATA BYTE='44' /> --------------44
 <DATA BYTE='1' /> --------------256*1
256*1+44=300


Komanda za čitanje broja računa kod fiskalne kase HCP Prima sadrži drugu adresu sa koje se dobijaju informacije o poslednjem odštampanom fiskalnom isečku. Ispod je primer komande za kasu HCP Prima:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' standalone='yes'?>
<KOMANDE>
  <DATA CMD='USER_COMMAND' COMMAND_BYTE='9'>
  <COMMAND_DATA LENGTH="4" VALUE="271352" />
  </DATA>
</KOMANDE>

3
Detalji o radu sa software-skim aplikacijama / Stampanje prodatih artikala - Best
« poslato: Jun 14, 2012, 03:01:13 posle podne »
Moguce je odstampati prodate artikle kod Best kase preko programa HCP resitential gateway koristeci sledeci xml fajl:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' standalone='yes'?>
<KOMANDE>
  <DATA CMD='USER_COMMAND' COMMAND_BYTE='28'>
  </DATA>
</KOMANDE>

4
Fajl koji se export-uje i koji se salje preko FTP-a se razlikuje od onog koji salje uredjaj  i koji se moze importovati u aplikaciju samo po jednom bajtu. To je pocetni bajt 01. Ukoliko uklonite ovaj bajt (preko hex editor-a) mozete importovati fajl...

5
Nekim korisnicima se desavalo da se, pri pokusaju snimanja ili citanja datoteke iz programa, racunar zamrzne i prestane sa radom. Uoceno je da se problem javio kod jednog od update-a JAVA jre-a.
Ovaj problem mozete resiti tako sto cete obrisati sve postojece JAVA jre instalacije sa racunara, ponovo instalirati osnovnu verziju 1.6 koju imate na nasem sajtu u sklopu programa za administraciju. Nakon ponovne instalacije obavezno iskljucite automatski update JAVA jre instalacije. Ova opcija se nalazi u:
Start(Windows) - Control panel - Java - update(tab) - check for updates automatically - never check.

6
Za rad programa za administraciju potrebno je instalirati JAVA jre 1.6. Medjutim, ova instalacija ne sadrzi u standardnom paketu podrsku za rad sa serijskim portom.
Pri startovanju, program za administraciju proverava da li je driver za serijski port instaliran i, ukoliko nije, proba da ga instalira i restartuje se. Pri instalaciji, program mora da prekopira 3 datoteke u Program files - direktorijum. Pri ovoj operaciji, program je cesto blokiran od strane antivirus i firewall programa. Da bi ste ovo resili, pri prvom startu programa, iskljucite programe za zastitu, i nakon uspesnog startovanja programa ih ukljucite ponovo.

7
Ukoliko se pri programiranju artikala, neka polja oboje u crveno, to je naznaka da je vrednost tog polja pogresna. Ukoliko je ceo red obojen u crveno, najlaksi nacin da proverite koja je greska u pitanju je da oznacite samo taj red, desnim klikom na tabelu otvorite meni sa dodatnim opcijama i odaberete opciju snimanja selektovanih artikala u uredjaj. Program ce vratiti poruku sa opisom greske.

8
Ukoliko koristite staru bazu artikala iz nekog od HCP fiskalnih uredjaja i zelite da je snimite u Best LC kasu, morate da napravite nekoliko izmena u bazi. Naime, funkcionalnost Best LC uredjaja se razlikuje od Integre i Best-a po tome sto su polja kod i barkod objedinjena u jedinstveno polje - sifra. Polje kod je zadrzano zbog funkcionalnosti kase, ali ga uredjaj sam dodeljuje i nije namenjen za korisnike. U polje sifra, mozete uneti vrednost za brzi kod ili barkod. Ovu vrednost mozete unositi preko tastature na kasi ili barkod citaca.
Ukoliko zelite da unesete staru bazu u Best LC, artikle koje ste prodavali bez barkoda, odnosno preko koda morate izmeniti tako sto cete prekopirati vrednosti iz polja kod u polje barkod odnosno sifra.
Artikli ne mogu imati i barkod i brzu sifru u isto vreme. Polje barkod - sifra mora imati jedinstvenu definisanu vrednost za svaki artikal koja moze biti bilo koji broj veci od nule.

9
Cesto se desava da se baza artikala procitana iz uredjaja, ne moze ucitati nazad u program posle snimanja u xml bazu. Poruka o greski je:'invalid xml character'.
Ovo se najcesce desava kada se u nazivu artikla unese latinicno slovo đ ili Đ, ili neko drugo slovo koje nije podrzano u uredjaju. Da bi ste ispravili ovu gresku u bazi, najlakse je da koristite neki jednostavni tekst editor npr. notepad. Otvorite xml bazu kao takstualni fajl i jednostavnim vizualnim pregledom mozete uociti da se u nekom od naziva nalazi oznaka koja nije slovo. Jednostavno obrisite to slovo (ili zamenite đ sa dj) i snimite izmene.

10
Detalji o radu sa software-skim aplikacijama / Primeri datoteka za korisnicki servis
« poslato: Mart 08, 2010, 12:12:58 posle podne »
Kada je korisnicki servis ukljucen, kasa moze da salje podatke o artiklima, dnevnim izvestajima i zurnalu na izabrani FTP server. Datoteke se razlikuju u imenu po uredjaju, vrsti podataka i vremenu slanja.
Fajlove koji su u binearnom formatu, mozete pregledati kroz program za administraciju uredjaja - opcija citanja binearnih podataka za zurnal i artikle.
Takodje, u prilogu se nalazi i primer komandne datoteke, koja sadrzi zahtev od strane korisnika za vreme sledeceg slanja i sadrzaj datoteka.

TA00001ARTS_310309170007.hcp

TA00001DAY_160409212909.hcp

TA00001JORN_290808123112.hcp

TA00001command.hcp

11
Potrebni uslovi za koriscenje korisnickog servisa:

1.   Za svaku SIM karticu u kasi se mora otvoriti drugi APN. Cena otvaranja novog APN-a je trenutno oko 5000 din (u zavisnosti od broja kartica). Mesecno se takodje placa pretplata za ostvaren protok, koja je slicna zvanicnoj pretplati za server poreske uprave.
Ovu uslugu mozete ostvariti preko firme HCP.
2.   Potrebno je otkljucati korisnicki servis na svakoj kasi posebno. Otkljucavanje se obavlja preko racunara, a sifru za otkljucavanje dobijate besplatno od firme HCP.
3.   Potreban je FTP server sa javnom i fiksnom IP adresom. Server mozete zakupiti od nekog provajdera , ili “podici” na nekom vasem racunaru na javnoj adresi. Preporucuje se zakup nekog od boljih javnih servera, zbog moguceg velikog broja istovremenih konekcija.
4.   Svaku kasu je potrebno konfigurisati preko racunara, podacima o FTP serveru(IP, username, password, putanje...), podacima o APN-u (APN name, username i password) i podacima o brojevima telefona sa kojih se vrsi inicijacija slanja podataka na kasi.
5.   Predhodne stavke su potrebne da bi kase slale podatke na server. Te podatke, kao i podatke i komande koje kasa treba da izvrsi, treba da obradjuje korisnicka aplikacija. Za sada firma HCP ne nudi takvu aplikaciju, ali je u toku izrada jedne verzije. Od nas mozete dobiti i podrsku za izradu takve aplikacije, kao i primere funkcionisanja servisa.

Takodje, pogledajte i program za administraciju kase, koji mozete naci na http://www.hcp.rs/forum/index.php?topic=9.0. On se koristi i za podesavanje korisnickog servisa.

Stranice: [1]